Po raz kolejny miałam chęć coś zrobić na obiad z ciasta francuskiego.
Do przyrządzenia tej potrawy potrzebne nam będą:
- ciasto francuskie
- piersi z kurczaka
- przyprawy
- ananas z puszki
Piersi z kurczaka kroimy, smażymy i przyprawiamy według uznania.
Ja dzień wcześniej piekłam piersi w piekarniku przyprawiając
je przyprawą do kurczaka.
Piekarnik rozgrzewamy (u mnie termoobieg) do 200 stopni.
W międzyczasie rozkładamy na blasze ciasto francuskie. Układamy na środku przyrządzone wcześniej mięso i pokrojonego ananasa. Następnie na bokach ciasta wykrajamy nożem paski, to wygląda tak:
Paski przekładamy na przemian i lekko dociskamy na czubku,
aby się skleiły:
Jak już nam się rozgrzeje piekarnik, wkładamy ciasto i pieczemy 15-20 minut.
Po upieczeniu wygląda to tak:
Ananasa można zastąpić też brzoskwinią. Jeśli ktoś lubi można też dodać do środka sos czosnkowy lub inny i ser żółty przed zalepieniem pasków.
Próbował ktoś zrobić takie ciasto francuskie?
Jak wrażenia? Smakowało?
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz