czwartek, listopada 10, 2016

Ciasto francuskie z kurczakiem i ananasem


Po raz kolejny miałam chęć coś zrobić na obiad z ciasta francuskiego.

Do przyrządzenia tej potrawy potrzebne nam będą:

  • ciasto francuskie
  • piersi z kurczaka
  • przyprawy
  • ananas z puszki


Piersi z kurczaka kroimy, smażymy i przyprawiamy według uznania.

Ja dzień wcześniej piekłam piersi w piekarniku przyprawiając
je przyprawą do kurczaka.

Piekarnik rozgrzewamy (u mnie termoobieg) do 200 stopni.

W międzyczasie rozkładamy na blasze ciasto francuskie. Układamy na środku przyrządzone wcześniej mięso i pokrojonego ananasa. Następnie na bokach ciasta wykrajamy nożem paski, to wygląda tak:



Paski przekładamy na przemian i lekko dociskamy na czubku,
aby się skleiły:


Jak już nam się rozgrzeje piekarnik, wkładamy ciasto i pieczemy 15-20 minut.
Po upieczeniu wygląda to tak:


Ananasa można zastąpić też brzoskwinią. Jeśli ktoś lubi można też dodać do środka sos czosnkowy lub inny i ser żółty przed zalepieniem pasków.

Próbował ktoś zrobić takie ciasto francuskie?
Jak wrażenia? Smakowało?





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Agula Handmade , Blogger