piątek, listopada 11, 2016

Wykrój Ślimaka Turbo


Chciałam się z Wami podzielić jak robiłam Ślimaka Turbo.
Każdego ślimaka tworzyłam z powyższego wykroju.

Należy wyciąć odpowiedni format z materiału. Ja zawsze zaczynam od ciałka:

  • 2 x ciałko
  • 1 x spód

Ciałko zszywam (po lewej stronie) od ogona do piersi zostawiając dziurę na spód, następnie wyszywam uśmiech.

Po zrobieniu uśmiechu doszywam spód także po lewej stronie zostawiając niewielką dziurę na przełożenie ciałka na prawą stronę i wypchanie go.
Ciałko wypycham watą silikonową. Po wypchaniu zaszywamy dziurę i mamy ciałko.

Następna rzecz, którą robię to muszla:

  • 2 x muszla

Najpierw na materiale wyszywam jak ma wyglądać ta muszla (na 2 materiałach tak samo). Po wyszyciu, zszywam obie części po lewej stronie zostawiając oczywiście dziurę na przełożenie na prawą stronę. Tak więc przekładamy na prawą stronę i doszywamy do muszli biały pasek (przed doszyciem wyszywam cyferki).

Jak już doszyliśmy pasek i mamy pełnowartościową muszlę, możemy ją wypchać. Po wypchaniu zaszywamy dziurę.

Spoiler pozostawiam Wam, niech to będzie Wasza inwencja twórcza. Nie robię nigdy jego wykroju. Nie ukrywam, że jest on pracochłonny i najtrudniejszy z całego ślimaka. Jak zrobimy spoiler, doszywamy go do muszli. Następnie muszlę doszywamy do ciałka.

Doszycie różnych elementów ułatwi nam taka igła:


Zostały nam jeszcze oczy:

  • 4 x oczy
  • 2 x białka
  • 2 x źrenice
  • 4 x czułki podtrzymujące oczy

Zanim zszyjemy oczy, doszywamy białka, potem źrenice.
Po zrobieniu tych czynności możemy zszyć oczy po lewej stronie. Przekładamy na prawą stronę i wypychamy.

Czułki także zszywamy po lewej stronie i wypychamy na prawej. Czułki doszywamy do oczu.
Jak już mamy pełnowartościowe oczy, doszywamy je do głowy ślimaka.

Tak wygląda ślimak w całej okazałości:


Powodzenia w robieniu własnego Ślimaka Turbo. Mam nadzieję, że przydał Wam się ten post :)

Chcesz się pochwalić swoim ślimakiem? Prześlij jego zdjęcie i opis na adres:

azunia1986@gmail.com

2 komentarze:

Copyright © 2016 Agula Handmade , Blogger